Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedves Érdeklődőnk!

 

Mit és mennyiért, és miért pont azt?

 

Bizonyára Ön is találkozott már olyan emberrel, aki több rétegben pergő festékű, csavarodott, alig zárható, szélzörgetett, pára által homályosított, FA ablakait lecserélte.

Talán már  rétegragasztott, de nem hossztoldás és csomómentes fából készült, még nem kellően szárított, netán kezeletlen (lehet hogy tegnap még rigó fütyült rajta) fa anyagú, frissen illesztett, még  ugyan jól záró, és tán már nem egy hanem 2-3 ponton záró úgynevezett „thermo” üvegű faablakra. Vagy netán egy már UV- álló háromlégkamrás, kéttömítéses, szintén „thermo” üvegezésű (= 3 - 2.8W/m2K hőszigetelésű ) 3-4 ponton záródó műanyag ablakra.

 

Az előző ablakához képest nyilvánvalóan  elégedett vele, de hosszabb távon?  Akárcsak 3-4 év múltán is, mennyire  korszerű, energiatakarékos, időtálló, tehát kérdés: mennyit nyert vele?

OCÓ NE DÁGA volt pillanatnyilag DE MEGÉRTE?

 

OLCSÓ és KIVÁLÓ - no ilyen nincs, ezt mind tudjuk, csak nem akarjuk elfogadni.

OLCSÓ – mihez képest? Mennyit költünk most, s utána mennyit a fűtésre, esetleg javítására vagy cseréjére?

KIVÁLÓ – na jó de mindenhová, egy garázsra, istállóra, lépcsőházra, üvegházra, uszodára is a legjobbat?

 

Mint minden, nyilván az ablak, ajtó, s redőny vásár is kompromisszumokkal jár - ebben próbálunk segíteni, hogy az igényeket az Ön pénztárcájához sikerüljön igazítani.

 

Tisztázzuk először is: Mi is az a varázslatos "K" érték?

Bármely anyagnak (műanyag, üveg, fém, tégla, beton) az 1 m2-nyi felületén átbocsátott  hő mennyisége Watt/Kelvin egységekben számolva. Magyarán: az adott felület 1 óra alatt 1 m2-en hány Watt energiányi hőt enged el.

A hő megtakarítás érdekében ez a szám minél alacsonyabb, annál jobb!

 

Még manapság is a középületek, bérházak, eladásra készült lakások kivitelezői, az alacsony építési költség érdekében a háromlégkamrás kéttömítéses 2,8W/m2K, vagy jobb esetben 1,4W/m2K üveggel rendelik, építik be. Aki megveszi, használja, sokszor nem is tudja, mit vett, és hogy lehetne akár sokkal jobb is.

 

Amit sokan NEM TUDNAK:

A műanyag ablakok merevítését a műanyag profil általában középső kamrájába fűzött többszörösen hajlított horganyzott acél adja meg (kellő acél vastagság és több hajlítás = nagyobb merevség) DE a műanyag profilt csak ezután heggesztik a sarkok ferde vágásainál össze! Érthető okból olyan gép nincs, ami a műanyagot és a profilt egyszerre heggeszthetné össze, ezért, hogy a műanyagot forrasztani lehessen, az acél csak a sarokvágások kezdetéig tart. Így a sarkok stabilitását, és ezáltal az ablaktok, és -szárny négy sarkának csavarodási merevségét az összeforrasztott kamrafalak száma, és a hegesztés pontossága, valamint  egyszerre, egyidőpontban történő elvégzése határozza meg.

(ezért lényeges a korszerű négyfejes hegesztőgép, mely a négy sarkot azonos időpontban, tizedmiliméter pontossággal "varrja" össze)

 

FONTOS:

 1. Fontos az ismert márkájú UV álló JÓMINŐSÉGŰ PROFIL anyag, de ez közel SEM MINDEN!
 2. Talán még fontosabb a KORSZERŰ TECHNOLÓGIA, hogy hol milyen körülmények közt készül, sokkal megbízhatóbb, precízebb minőséget tesznek lehetővé sorozatban (Pl.: nagyüzemi 4 fejes automata hegesztő és sorjázó gépsorok )
 3. 6-7-8cm vastag  4-5-6 légkamrás profil

  Javaslataink:

  istálló, garázs, pince, növényház, lépcsőház, előtér;  4-5 kamra, 58-62 mm;  

  iroda , üzlet, uszoda, bérház, régi ház ill. lakás; 5 kamra, 60 vagy 70-74 mm; 

  új társas-, iker-, magánház, luxus lakás, szálloda, szigetelt falakkal; 5-6 kamra 70-74 vagy 74-85mm-es profilból.

 4. szigetelő tömítés: minimum 2, maximum 3, körben futó tömítéssel
 5. vasalati alap: lehetőleg 5 ponton záró ismert minőségi, hibásműködést gátló vasalat, ha lehet kiemelésgátolt, alapbiztonsági fokozatú, valamint résszellőztető funkció a gazdaságos légcsere és nagyobb biztonság miatt.
 6. korszerű üvegezés:  

  1,4W/m2K-tól - 1,0W/m2K-ig (4-5kamrás, 58 - 62 mm-hez)

  1,0 - 0,8 W/m2K (5-6 kamrás, 70 - 74mm-hez)

  1,0 - 0,6 W/m2K (5-8 kamrás, 70 és 74-85mm-hez )

 7. valamint fontos a kimondottan erre szakosodott, szakszerű beépítés, lehetőleg a gyártó és forgalmazó által kiképzett, vizsgáztatott szerelők által - ezt érdemes megfizetni, hiszen amennyiben a szerkezet meghibásodna, a garancia csak a gyár által elfogadott szerelők munkája esetén érvényesíthető!

  Reméljük segítettünk: hozzászólását, véleményét örömmel fogadjuk a https://ablakmajor.eoldal.hu/cikkek/Kerdesed-keresed-hozzaszolasod.html menüponton.

  Sikeres választást kívánunk:

  az Ablakmajor csapata

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

uzleti41@gmail.com

(Csuhaj László, 2012.12.02 21:59)

Bocsánat a kérdésért, de hogyan tudom leellenőrizni, hogy milyen az ablak "K" értéke, vagy, hogy argon gázzal van e feltöltve? Mert ugye a felárat azt elkérik.
Köszönöm a választ!