Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ingyenes ajánlat - Méretvétel?

Hozott, azaz küldött ajánlatkérésekre úgy tudunk részeletes ajánlatot adni, ha falazat anyagát és vastagságát, ablak-ajtó méretét, és típus igény meghatározását megkapjuk. Az ajánlatkérésben szerepeljen tehát:

 1. Név
 2. Ajánlatkérő címe: Város, Út, Házszám vagy helyrajzi szám
 3. Beépítési helyszín címe: Város, Út, Házszám vagy helyrajzi szám
 4. Elérhetőség egyeztetés végett: Telefonszám / Fax szám, és/vagy E-mail cím (ajánlatküldéshez)
 5. Profil (típus) kamraszám, üvegezés hőszigetelési fokozata, ha kell díszítő osztó (pl.: 1 függőleges, 2 vízszintes), fehér vagy fadekor ill. szín igény, vasalati igények (pl. hibásműködéstgátló, résszellőztető) vagy külön szellőztető.
 6. Ajtók esetében elképzelésed?: egyszerű stadúr sima panel, vagy osztva, de csak lent panel, fent pedig üveg, átlátszó vagy mintás üveg, vagy díszrozettás panel, abból tömör vagy üveges díszpanel, egy vagy több üveg betéttel, üveg átlátható, vagy üveg minta típusa, esetleg díszüvegezés?
 7. Méretek az alábbiakban bordóval kiemeltek szerint, és a nyitási irányok! (belülnézetből a bal oldali kilincs jobbos felfüggesztő pántolás = JOBBOS, belülnézet jobb oldalt kilincs balról felfüggesztő pántolva = BALOS,) Nyíló-Bukó, Bukó, vagy csak Nyíló, esetleg toló stb.

 

Méretek vétele:

 • Ha terv alatti új épület, akkor a tervezett nyílásméret kell! ( rajzon pl. 210x150 stb. ) Ajtó és balkonajtó méret esetében tudni kell, hogy a nyílás méreten túl KELL ELHAGYNI az aljzat és burkoló anyag vastagságot!  Előre célszerű eldönteni, akarunk-e redőnyt?

A. VAGY belülről látható-bontható, úgynevezett felsőtokos (ehhez befelé bővülő nyílású, lépcsős áthidalás kell, esetleg keskenyebb falazatnál kívülről vakolható felületű tok) 

B. VAGY kívül szerelt és bontható, úgynevezett külsőtokos kivitelű; ez esetben az ablaknyílás magasságából még jön le átlag 10 cm tokmagasításra (ebből létezik kívülről vakolható is, de ez csak megfelelő kb. min. 20-22 cm falvastagságtól építhető be, mert a redőny külső felülete azonos falsíkban kell legyen a vakolandó falazattal, pl.: 20 cm-es falnál már a belső falsíkra kerülhet emiatt az ablak, tehát nincs belső párkány!)

 

 • Ha már kialakult üres nyílásunk van, akkor annak a kőműves által kialakított mérete! Ajtó és balkonajtó méret esetében tudni kell, hogy a nyílászáró méreten túl van-e még elhagyva hely az aljzat és burkoló anyag vastagságra? Tudnunk kell, hagytak-e ki, fent befelé vagy kifelé bővülő lépcsős áthidalást valamelyik típusú redőnynek. Ha ez nincs, akkor csak a kívülről  szerelhető redőnyt javasoljuk, mert ez vesz el kevesebb centimétert az ablakmagasságból (mint említettük ez a redőnytípus felárért lehet kívülről vakolattal fedhető )

- Lehet belső látványú, felülre szerelt is, de ha korábban nem volt redőny ott, akkor ez az ablak magasságából 20-26 cm is elvehet, ráadásul kívül is látható.

 

 • Bontás-beépítés azaz cserénél a külső nyílás méret kell: azaz külső vakolat vízszintesen faltól falig mérve, plusz a magassághoz: külső párkánytól vakolt áthidalóig mérve! Ha van belső redőnytok ,azt is cserélni KELL! Ugyanúgy felsőtokosra, kevesebb kőműves javítanivalóval (vagy esetleg külsőre, de ez esetben csökken a világítófelület, és belül a régi tok helyét el kell vakolni vagy gipszkartonozni). A TÉVHITEK ELOSZLATÁSA VÉGETT: NEM LESZ A HÁZ FAL SZÉTBOMBÁZVA, persze falsérülés nélkül nem lehet kiszedni, de nem véséssel bontunk, a szárnyak leakasztásra kerülnek, a tok darbjának egymástól kb 20-30cm-re  történő kétszeri átfűrészelésével és e darab  belső spaletta felőli kifeszítésével a sarkokban csapolt fatok a nyílás közepe felé húzva a csapolt sarkainál betörve eltávolítható, komolyabb bontás nélkül. A KÜLSŐ VAKOLAT ha ép, és nem nagyon repedezett, SEHOL SEM SÉRÜL! ,

- kivétel a külső párkányt ha bontani kell alatta 1-1,5cm! 

- redőnytokos kibontás picit nehezebb, de jellemzően ott is belülről kisebb, átlag 1-2db fél vagy negyed téglányi, kipottyanással megoldható.

 • Alapvetően a beállítási és beépítési hézag céljára 1cm jobb + 1cm bal oldalon valamint fent 1cm, és lent 1cm+3cm párkányfogadónak JÖN LE a tervezett vagy adott méretből! Ha redőny is jön, a kétszárnyas ablaknál a szélességből is átlag 2+2cm még lejön a tokszélesítőnek, a redőnysín és a belső gurtnitartók elhelyezése érdekében. Sőt, külsőtokos redőnynél még 10 cm lejön a magassági méretből a fenti tokmagasításra a redőnytok szakszerű felhelyezhetősége miatt.

( HA MEGÍRJA NEKÜNK AZ ELKÉPZELÉSÉT, ÉS A FENTIEK SZERINT A NYÍLÁS MÉRETET, EZEKET MI LEVONJUK. CSAK A TÁJÉKOZTATÁS KEDVÉÉRT KÖZÖLTÜK ITT, MIÉRT  IS KAP MÁS MÉRETET LEÍRVA MAJD AZ AJÁNLATBAN! TEHÁT NEM ÖNNEK KELL MATEKOZNI OTTHON.)

 

- A SITT ÉS BONTÁSI ANYAG ELSZÁLLÍTÁSÁRÓLMEGRENDELŐNEK KELL GONDOSKODNIA, VAGY KONTÉNERT RENDELNI (kollégáink abba belehelyezik a bontási anyagot ). Esetleg konténeres címet tudunk adni ,de helyileg célszerűbb, gazdaságosabb.   

- KŐMŰVES VISSZAJAVÍTÁSOKAT NEM VÁLLALUNK! Címet, telefonszámot tudunk adni de árat, egyéb felmerülő kérdéseket megbeszélni, egyeztetni a megrendelőnek kell. 

 

 • Létezik még tokba építés: DE ÓVVA INTENÉNK MINDENKIT TŐLE! Itt a legszűkebb belső ablaknyílás méretet tokfaltól tokfalig kell venni magasságnál és szélességnél. Olcsóbb talán pár ezer forinttal, de nem annyival hogy megérje.

 

- Előnye: Nincs bontás, kisebb kosz, inkább fűrészpor forgács. A munka, ha szakszerűen körbe takarólécezik, szépen ragasztva és gérbe vágva (kívül és belül) nem igazán gyorsabb, de nem jellemző utána belső vakolati javítás. Takarás nélkül "kókler" munka, de gyorsan kivitelezhető, olcsó megoldás!

- Hátránya: Ha nem takarjuk, a bennmaradó tokrész ugyanúgy pereg, öregszik, festeni kell, 3-5 évente, ha letakarjuk műanyag takarókkal, a letakart fatok télen kapja a meleget bentről, a hideget kívülről, így a pára lecsapódástól a műanyag alatt nem szellőzik, pudvásodhat, gyengülhet, és akár 4-8 év után azt vehetjük észre, hogy a fatokba rögzített ablak, mozog lötyög. Megnövelheti úgy az árat, hogy csak 2-8 ezer forinttal lesz olcsóbb. Ráadásul a régi fatokokat 200-as szögekkel rögzítették a falba egy kis misunggal, tehát a fatok körül semmi hőszigetelés nincs, azaz még a szigetelésünk sem biztos, hogy ez által tökéletes lett. Plusz a világító felület, mivel a műanyag tok még elvesz e fatok belsejéből, még kevesebb fényt eredményez! Ahol felsőtokos redőnnyel egybe van építve, ott meg nullától alig jobb a szigetelés eredménye, ha a régi szigeteletlen, korszerűtlen csavarodott deszka fedelű redőnyt meghagyjuk a korszerű ablak felett.

 

HA A FENTIEKKEL KAPCSOLATBAN KÉRDÉSED, VAN AKÁR E-MAILBEN, AKÁR AZ OLDALON, A HOZZÁSZÓLÁSOKBAN (https://ablakmajor.eoldal.hu/cikkek/Kerdesed-keresed-hozzaszolasod.html)TEDD FEL BÁTRAN!  MI IGYEKSZÜNK MIHAMARABB VÁLASZOLNI!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.